Tradicions de Halloween

Seguint la última entrada en aquest blog "Castanyada, Halloween i Samhain", i amb la intenció d'acabar amb un post relacionat amb els porta-espelmes típics de la època,  avui toca tocar les carbasses de Halloween i l'odiós "Tric or Treat" (El "truco o trato" tal com ens ha arribat desgràcies a les series de TV).

Entenent que ens trobem en una època de recolliment, d'escurçament dels dies i d'arribada del fred, una època amb un fort lligam amb la mort, hi han diferents explicacions de l'orígen de cadascuna d'aquestes tradicions.  

Trick or Treating
http://en.wikipedia.org/

Aquesta tradició és originària de tota la zona anglosaxona, amb diferents variants a l'hora de dur-la a terme. La idea original és que són les ànimes dels difunts qui venen a cercar proximitat, i les famílies els honren i els hi demanen protecció donant-los menjar.

Existien rituals escossesos en que els joves dels pobles feien bromes als adults, i en algun moment de la història aquest Trick va començar a formar part de la tradició. Tot i que es desconeix quan i com, es relaciona durant la implantació del cristianisme i la seva "satanització" de la cultura popular.

Carbasses de Halloween

http://brujeriadelcerco.blogspot.com.es
Jack el Gasiu

Explica la llegenda que un tal Jack el Gasiu va convèncer al diable per anar a fer uns beures. Jack va convèncer al diable perquè es convertís en una moneda i així poder pagar la beguda. El diable va accedir. Però en Jack era tan garrepa que va agafar la moneda i la va guardar en una de les seves butxaques, precisament en la que hi tenia una creu de plata. Això va fer que el diable hi quedés atrapat en forma d'una moneda. Aleshores el diable li va demanar que li alliberés i Jack va accedir a condició que el deixés en pau durant un any.

Just a  l'any va reaparèixer el diable i Jack el va convèncer per grimpar a un arbre per agafar una fruita. Quan el diable va pujar a l'arbre, Jack tallà una creu al tronc i el diable s'hi quedà atrapat. Per poder baixar, el diable li va prometre que mai més buscaria la seva ànima. 

Quan Jack va morir no se li va permetre entrar al cel però tampoc a l'infern ja que el diable va mantenir la seva paraula. Compadint-se d'ell, el diable li va donar una brasa encesa dins d'un nap buit per il·luminar el seu etern passejar per la Terra.

La gent, durant la festa de Halloween, encén carbasses per espantar en Jack el Gasiu i a d'altres esperits no desitjables.

Encara que tot registre modern sobre la festivitat reivindica els fanals tallats en vegetals com un component tradicional de les celebracions de Halloween a les Illes Britàniques, tal i com apunta David J. Skal, no es disposa de fonts primàries que ho avalin. De fet, cap dels majors registres del segle XIX de les festivitats i tradicions populars britàniques fan menció de fanals tallats en connexió amb Halloween, ni tampoc ho fa cap documentació estàndard de principis del segle XX.



Protecció de la llar

En el moment de la cristianització d'Europa es comença a titllar de malèfic el que fins al moment formava part del quotidià, i a tenir una por excessiva de lo desconegut.
És en aquest moment quan, conscient de les explicacions de la tradició pagana referent a Samhain, la gent comença a tallar naps, patates i carbasses per dipositar-hi espelmes i protegir-se dels esperits que retornen per la vetlla de Tots Sants.


Barrejant aquestes dos possibles orígens en trobem el 
Jack o'Lantern

Aquest fa referència a la "Llanterna de Jack", que és el nom que reben les típiques carbasses que simulen una cara malèfica. Aquestes tenen l'orígen en els focs follets. És a dir, quan hom veu un foc follet es diu que és la llanterna de Jack el Gassiu. Tot i relacionar-ho directament amb Halloween, no se'n tenen referència fins a l'arribada dels colons irlandesos a Nort-Amèrica, i per tant no té un orígen clar amb la festivitat de Samhain.



__________________________________________________
Webgrafia:

0 comentaris: